Felületre fellőtt habarcs vagy beton a lövellt beton

A lövellt beton nem más, mint “egy felületre pneumatikusan nagy sebességgel rálőtt habarcs vagy beton” (ACI), aminek két különböző fajtája van: a száraz- és a nedves lövellt beton.

A száraz technológia során a víz kivételével az összes összetevőt összekeverik a gép végében, és nagy nyomással, sűrített levegővel elkezdik lövellni a fúvóka végébe a szállítótömőn keresztül. Amikor a fúvókákhoz ér a keverék, hozzáadják a vizet. Majd ezt az anyagot lövellik fel a felületre. Ennél a technológiánál elég sok a kárba veszett anyag a porosodás miatt.
Ezzel ellentétben a nedves technológia esetében kisebb az anyagveszteség, ez esetben ugyanis az összes összetevőt -a vizet és a szilárdító anyagot is beleértve-, a keverőben keverik össze, majd az így kapott nedves cementmasszát a fúvókába juttatják, ahonnan a már említett sűrített levegő fúvásával a már előre megerősített felületre lövik az anyagot.
A nedves technológiának több előnye is van a szárazzal szemben azt leszámítva, hogy kisebb az anyagveszteség. Egyrészt nagyobb a termelékenység és vastagabb felületet lehet felfújni a felületre. Emellett ez esetben vízszintesen és függőlegesen is fel lehet vinni az anyagot.