Az Egri Vár

Minden magyar gyermek számára ismerősen hangozhat az Egri Vár, aminek történetével már találkozhattak a házi olvasmányok között feladott Egri csillagok című műben, Gárdonyi Géza tollából. Tudjuk azonban, hogy a történet elolvasása és megértése szempontjából rendkívül sokat segíthet, ha az olvasó térben és időben is be tudja tájolni az olvasottakat.

Ennek érdekében hasznos lehet elutazni az Egri Várhoz a családdal nyáron, biztosan feledhetetlen élmény marad a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Egri Várat napjainkban múzeumként és műemlékként tartják számon, melynek állandó kiállításai autentikus módon mutatják be a vár történetét, virágkorának a körülményeit és meghatározó jellegzetességeit.

A várhoz fűződő legjelentősebb esemény a török ostrom volt 1552-ben, amikor Dobó István kapitány parancsnoksága alatt a várvédők visszaverték a törökök hatalmas seregét. Ezeknek a leírhatatlanul bátor hősöknek a várban egy különterem állít emléket.

Itt kapott továbbá helyet a Dobó István Vármúzeum, amely az Egri történelem és képzőművészet megőrzésére és bemutatására hivatott. Az odalátogatók megtekinthetik a várásatások leleteit, az érseki magángyűjteményt, A Gárdonyi-hagyatékot, illetve a Legányi Ferenc paleontológiai gyűjteményt is. Emellett a kőtárban az elpusztult katedrálisok maradványai is megtekinthetők.

A különböző kulturális ünnepélyeknek is helyet adó Egri Vár Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.