Az ablakok hőszigetelési képessége

Minden házépítés vagy lakásfelújítás esetében eljöhet az a pillanat, amikor különleges figyelmet kell fordítani a lakás nyílászáróira. A műanyag ablakok beszerelése többnyire szakemberi tudást és hozzáértést igényel, fontos azonban a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező termékek választása is.

A szóbanforgó műanyag ablak hőszigetelési tulajdonságának fokát több dolog is befolyásolhatja, amelyekre jó odafigyelni, mielőtt beszerezzük őket. Elsősorban vegyük talán a profilok hőátbocsátási tényezőjét, amelyet különböző, egymástól elválasztott légkamrák kialakításával igyekeznek a fejlesztők növelni. Ez esetben is megmutatkozik az a tény, hogy a legjobb hőszigetelő anyag a levegő tud lenni, azonban öt légkamránál többet nem érdemes kialakítani egy műanyag ablak esetében. Ezeket ugyanis a beépítési mélységgel együtt érdemes vizsgálni. Számos gyártó a légkamrák számával dicsekszik vásárlóinak, azonban a beépítés mértékének növelése hiányában a légkamrák számának növelése csupán egy bizonyos számig jár eredménnyel. A műanyag ablakok legnagyobb beépítési mélysége körülbelül 100 mm lehet. Eddig való növelése a keret vastagságának növeli a szigetelőképességet is.

Egy műanyag ablak esetében a stabil ablakprofilhoz acélmerevítésre is szükség van, ez viszont könnyű hőveszteséghez vezethet valamelyest, az acél jó hővezetési tulajdonságának köszönhetően. Ezek mellett viszont a tömítések száma tovább emelheti az nyílászáró hőszigetelő képességét. A tömítések száma manapság a legmodernebb termékeken háromszoros gumiszigetelést jelent, amit megszakítások nélkül oldanak meg, hogy az adott műanyag ablakok a lehető legnagyobb hatásfokkal rendelkezzenek.