Hogyan segít a könyvelő a cégalapításban?

Senki sem szakértőként kezd bele a vállalkozásba. Épp ezért érdemes olyan cégcsoportokhoz fordulni, akik egyszerre foglalkoznak cégalapítással kapcsolatos teendőkkel: tanácsadás, könyvelés, tárgyalóbérlés stb.
Cégalapítás előtti tanácsadás során a vállalkozó egy beszélgetést folytathat egy gazdasági szakemberrel, egy könyvelővel. A könyvelő átbeszéli a kezdő vállalkozóval, hogy mire kell odafigyelnie a vállalkozás indításakor. A könyvelő kialakít egy pénzügyi tervezetet. Ebből a tervezetből kiderül, hogy az vállalkozónak milyen költségekkel kell számolnia. Itt olyan számításokat fog végezni a könyvelő, melyből kiderül, hogy mennyibe fog kerülni a cég fenntartása, valamint, hogy a választott cégforma választása mellett milyen kezdő tőkére lesz szükség.
Ha minden meg van beszélve, és megvan a kezdő tőke, akkor a könyvelő segít bejegyeztetni a céget. A cégcsoport pedig biztosítja a székhelyszolgáltatást, azaz a hivatalos leveleket fogadják, rendszerezik, tárolják, kezelik. A könyvelő a könyvelés mellett képviseli a céget, a munkájáért felelősséget vállal.