A rugós játékok vonzereje

Mitől jó mindenki számára egy játszótér?

 

Esetleg a hosszú csúszdák, mesebeli játékvárak vagy az állatalakú rugós játékok miatt?

 

Nyilván fontos szempont, hogy olyan játékokat találjanak ott a gyerekek, amiket nagyon szeretnek. Hiszen így rengeteg lesz a mozgás, garantáltan elfáradnak és jóesetben a szülők örömére éjszaka egy kiadós alvás fogja mindezt követni. Továbbá kétségkívül az is fontos, hogy extra biztonságos legyen, hiszen egy szülő sem aggodalmaskodni megy a játszóterekre. De mégis mi az a kiemelkedő aspektus, ami különlegessé tesz egy játszóteret?

Ez leginkább abból derül ki, ha belegondolunk a többgyerekes szülők helyzetébe és figyelembe vesszük milyen fő elvárást támasztanak egy játszótérrel szemben. Ez nem más, minthogy legyen minden korosztály számára élvezhető, hogy az összes gyerek találjon olyan eszközt, amivel örömmel játszik.

Ezzel óriási teher kerül le a szülők válláról, főleg, ha több éves korkülönbség van a gyerekeik között. Miközben a nagyobbak például drótköteleznek, addig a kisebbek eltudnak merülni a különböző rugós játékok örömeibe. De persze ez máshogyan is történhet, hogy miközben a kisebbek homokoznak, a nagyobbak használják a rugós játékokat. Ezek egyébként nagyon népszerűek napjainkban, hiszen annyi érdekes formára gyártják őket, hogy megakad ezeken a gyerekek szeme. Élmény nekik ezekkel átélni azt a hasonló érzést, amit már esetleg a hintákon megszokhattak. Egy gyerek se tud ellenállni egy gyönyörű, színes állat vagy autó alakú rugós játéknak.

Az ilyen játszóterek jellemzően nagyon sok játékból állnak és mivel nem lehet mindegyik ennyire sokszínű, kiemelkednek a többi közül.