A szőnyegtisztítás fontossága és kellemetlenségei

Különösen hölgyek számára szokott bosszúságot okozni az, hogy bár szeretjük a szép, puha, bolyhos szőnyegeket, de ha ezeket válasszuk, akkor bizony minden esetben meg fog gyűlni a bajunk a szőnyegbe ragadó hajcsomókkal.

Természetes ugyanis, különösen a tavaszi-nyári időszakban, hogy az embernek jobban hullik a haja. Ilyenkor érdemes jobban odafigyelni a szőnyegtisztítás rendszeressé tételére, vagy az ilyen alkalmak növelésére. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Gyakorlatban a különböző apróbb morzsák, a haj, az állati szőr nagyon nehezen távolíthatók el a szőnyegből. Ha mégis erre teszünk kísérletet, akkor érdemes a szőnyegtisztítás előtt beszereznünk pár kelléket, mondjuk szőnyeg kefét, amellyel ki lehet szedni a betapadt hajat, szőrt, vagy éppen olyan tisztítószereket, habokat, melyek a mélyen, szálak közt tapadt piszkokat is ki tudják szedni. Ha ezt a szőnyegtisztítási módszert nem érezzük elég hatékonynak, akkor érdemes szakemberek segítségét kérni, akik erősebb, nagyobb szívóerővel rendelkező porszívókkal jönnek házhoz kitisztítani a szőnyegeinket.

A szőnyegtisztítás már csak azért is kulcskérdés, mert számos fertőzés, légúti megbetegedés okozója lehet egy megfelelően ki nem porolt, ki nem tisztított szőnyeg. Asztmás emberek számára vagy épp a földön csúszó-mászó babák, kisállatok számára is egészségkárosító lehet egy ilyen piszkos szőnyeg, melyben mindenféle élősködők petéikkel együtt tanyázhatnak. Havi rendszerességgel épp ezért érdemes nagytakarítást rendezni szőnyegeink körében, hetente pedig egy alapos porszívózás indokolt.