Tájékoztató az FFP3 szájmaszk megismerésére

A koronavírus-járvány azt jelenti, hogy az arcmaszkok a közélet nagy részében általánossá váltak. A munkavállalók minden ágazatban iránymutatásokat kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen egyéni védőeszközöket kell viselniük munkába utazáskor, illetve onnan elmenően és az FFP3 szájmaszk előnyös lehet számos esetben.

Az arcvédők széles választéka azt jelenti, hogy nehéz lehet tudni, hogy milyen helyzetben érdemes használni az egyes maszkokat. Ez a cikk felvázolja, hogy milyen védelmet nyújt az FFP3 szájmaszk és miben különbözik a többitől.

Az arcvédők egyszerűen egy szövetdarabot jelölnek, amely eltakarja az orrot és a szájat. Nem minősülnek egyéni védőeszköznek, ezért nem kell megfelelniük semmilyen gyártási szabványnak. Az orvosi arcmaszkok olyan védőeszközök, amelyeket orvosi körülmények között kell viselni a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében. Az arcmaszkokat nem a viselőjüknek nyújtott védelem alapján tesztelik, hanem a hatékonyságukat, hogy megakadályozzák viselőjük fertőzésének terjedését.

A respirátorok, amely között az FFP3 szájmaszk is megállja helyét, olyan egyéni védőeszközök, amelyek megvédik viselőjét a mérgező vagy fertőző levegőben lévő részecskékkel szemben. Szorosan illeszkednek az archoz, hogy légmentesen lezárják.

Az FFP3 szájmaszkok magasabb szintű védelmet nyújtanak 99%-os BFE-vel és legfeljebb 2%-os szivárgással a belsejébe. Ezek az FFP3 szájmaszkok jól illeszkednek a viselő arcához, és jellemzően szeleppel rendelkeznek, hogy csökkentsék a nedvesség felhalmozódását a belső oldalon.