Tibeti bolt különleges lakberendezéshez

Otthonunk stílusa nagyon sokat elárul a személyiségről, a tervekről, vágyakról, arról, hogy hogyan érezzük jól magunkat. Napjainkra több lakberendezési irányzat is népszerűvé vált: mi ezek közül a keleti, tibeti vonalat, az úgynevezett ázsiai egzotikus vintage kompozíciókat mutatjuk be a Karmaguru Tibetshop segítségével.

Mi jut eszedbe Tibetről?

A nagy, örökké havas zord hegyek, Everest expedíció, buddhista lámák, kolostorok, jakok… Holott az ott élő emberek rendkívül vendégszeretők és az otthonaikat is gyönyörűen rendezik be. Erős a belső ázsiai és kínai hatás, de a színek használata, illetve egyes berendezési tárgyak Indiai példára terjedtek el.

Ennek a térség kulturális hagyományában rejlik a magyarázata, de Tibet és a környező vidék mindig is elzárt és nehezen megközelíthető régiónak számított, melynek mesés gazdagsága és titkos tudása mindig is izgatta az emberek fantáziáját.

Milyen egy tibeti szobabelső?

A tibeti stílusú szoba elsősorban mély, földes vöröses tónusokat használ, melyeket élénk, már-már az európai szemnek harsány elemekkel tesz változatossá. Fontos szerep jut a puha szőnyegeknek, texileknek, ajtófüggönyöknek, melyeket gazadagon díszítenek különböző szimbólumokkal.

Ezek közül az egyik leggyakoribb az Om mani Padme Hung mantra díszesen kalligrafált írásjelei, illetve különböző szerencsét hozó jelek, sárkányok, oroszlánok.

Tibeti és távolkeleti bútorok, kiegészítők

A bútorozás szellős, emberközpontú és mindig egy-egy fókuszpont köré szerveződik. Ez lehet egy buddha szobor, vagy egy faragott asztalka, tibeti bútor melyre hangulatos fényt árasztó lámpa kerül.

A lámpák fénye bőven kiegészítető mécsesekkel, gyertyákkal. Eredetileg Nepálban és Indiában vajmécseseket használtak, ám ez itthon nem annyira praktikus. Fontos a meleg, otthonos hangulat, hiszen a hosszú, sötét téli napokban sok időt töltenek otthonaikban. A teázás hagyománya itt is él, bár az eredeti tibeti tea nem olyan, amilyet mi itthon megszoktunk: kissé sós és jakvaj darabokat, néha árpakását is tesznek bele. Inkább étel, mint ital.

Ha szobánkba a tibeti stílust választjuk, az eredeti darabokat érdemes természetes anyagokkal kombinálni, így jobban igazodik a mai ízlésvilághoz.

A natúr fa és textil közé azonban érdemes becsempészni a Himalája legszebb vidékének alkotásait, pár festett és faragott fa bútort, brokát párnákat, Buddha szobrot, selyemképeket, melyeket a Karmaguru Tibetshop többnyire egyenesen a kinti készítőktől szerez be.