Cégeknek

Yellowroad: innovatív képzési modell a hazai informatikushiány enyhítésére

Azonnal munkába álló junior fejlesztőket képzünk

A Yellowroad névre keresztelt képzési modell – munkaerő-piaci optimalizálás révén – a fejlesztőhiányt hivatott enyhíteni hazánkban: célunk magabiztos gyakorlati tudással rendelkező junior fejlesztők képzése. A program elvégzése után az újdonsült programozók azonnal munkába állhatnak, aminek eredményeképp a résztvevő partnercégek igényeiknek megfelelő számú junior fejlesztőt tudnak foglalkoztatni legalább egy vagy két éven át.

A toborzás e módját választó vállalatok…

 • kimagasló gyakorlati tudású, elismert programozó szakemberekhez juthatnak a folyamatos képzések által,
 • megspórolhatják az informatikustoborzás költségeit és az azzal járó bonyodalmakat,
 • legalább egy vagy két évre biztos munkaerőre tesznek szert,
 • szakmai igényeiket is beépíttethetik az oktatásba.

Mi hívta életre Yellowroad programot?

Hazánk piacvezető, komplex megoldásokat nyújtó oktatási és tréning intézményeként a Training360 az oktatási és informatikai szolgáltatások, testre szabott tanfolyamok, tréningek egyik legszélesebb palettáját kínálja mind vállalati, mind egyéni ügyfelei számára hosszú évek óta. A Training360-nak a ma és a jövő edukációs kihívásainak történő megfelelés mellett felvállalt célkitűzése a munkaerő-piaci optimalizálás is, melynek szellemében elindítottuk új típusú junior fejlesztő képzési programunkat. A Yellowroad célja, hogy általa a piac jelenlegi igényeinek eleget téve olyan, gyakorlati tudással bíró junior Java, .Net, PHP és Front-End programozókat képezzünk, akik a  mindössze 4 hónapos képzés elvégzését követően azonnal munkába tudnak állni.

Az informatikai szektorban kiemelkedő, 3,5%-os munkaerőhiány tapasztalható hazánkban. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint 2015-ben 22 ezer informatikus végzettségű dolgozóra lett volna szükség, de nem volt, aki betöltse a meghirdetett pozíciókat. E kihívásra nyújt megoldást a Training360 képzési programja, a Yellowroad.

Miért a Yellowroad – miért a Training360?

A Yellowroad junior fejlesztő képzés a Training360 saját fejlesztésű programjaként lehetővé teszi az újonnan megszerzett tudás hatékony és gyors felhasználását, valódi üzleti értéket teremtve ezáltal a programban részt vevő partnervállalatok számára, akik lehetőséget kapnak arra, hogy igényeiknek megfelelő számú, magabiztos gyakorlati tudással rendelkező junior fejlesztőt alkalmazzanak cégükben.

 • A legkorszerűbb technológiákat oktatjuk modern módszertannal, ami piacképes tudást biztosít.
 • Munkakörnyezetet szimuláló módszereket és környezetet biztosítunk, felkészítjük hallgatóinkat az egyéni és a csoportmunkára egyaránt.
 • Saját vizsgaközpontunkban lehetőséget teremtünk nemzetközi vizsgák megszerzésére.
 • Oktatásunk kis csoportokban, gyakorlatorientált módon, önálló tananyag-feldolgozással történik, hozzáadott mentori jelenléttel és frontális oktatással kiegészítve.
 • Az integrációs kérdést is fontosnak tartjuk: soft skill képzéseink segítik hallgatóink integrációját a jövőbeli munkahelyekre. Ezen felül a Training360 széles oktatási portfóliójának köszönhetően további támogatást tudunk nyújtani mind hard, mind soft skillek fejlesztésében egyaránt.
 • A 4 hónapos képzés rendkívül intenzív: óraszámban megfelel 4 egyetemi szemeszternek, ráadásul – a szükséges elméleti alapok mellett – főként a gyakorlati tudás átadására fókuszálunk.
 • A program mentorai mind gyakorló fejlesztők, akik a Yellowroad mellett a Training360 egyéb képzésein tanítanak profi mérnököket és webfejlesztőket magas szinten.
 • Kiterjedt ügyfélkörünknek köszönhetően beható ismeretekkel rendelkezünk a vállalati oldalról is: azaz akár a junior fejlesztőket alkalmazó cégek továbbképzésében is tudunk segíteni.

Szakértő oktatói bázis mint garancia

Oktatási szolgáltatásunk minőségi garanciája a megbízható, maximális szakmai hozzáértéssel rendelkező, ám a gyakorlat mellett a tanításban is kellő tapasztalattal bíró oktatói bázis. Kiterjedt hálózatunknak köszönhetően olyan minősített oktatói gárdát tudhatunk magunkénak, melynek minden tagja felsőfokú végzettséggel, többéves oktatási és szakmai gyakorlattal rendelkezik és a valós életből vett példákkal, gyakorlati tapasztalatokkal és naprakész információkkal tud szolgálni a hallgatók számára.

Mentoraink mindegyike fejlesztő szakember, és pontosan látják, hogy milyen előképzettségre, tudásra, tapasztalatra van szüksége egy kezdő programozónak éles projektben. Azt is látjuk, hogy a munkaerőpiacon friss diplomával megjelenő potenciális munkavállalók milyen ismeretekben szenvednek hiányt. A Yellowroad pont ezeket a terheket szeretné levenni a cégek válláról, és olyan junior fejlesztőket képezni, akik a lehető legkönnyebben állíthatók munkába.”


Viczián István, Java mentorJava fanatikusként fejlesztek, oktatok, blogot írok, rendezvényeket szervezek és konferenciákra járok. A Debreceni Egyetemen végeztem programtervező matematikusként, jelenleg a Training360-nál a Java oktatásokért vagyok felelős. Már az egyetemen is gyakorlatokat tartottam, azóta folyamatosan tartottam tréningeket Java, Java EE, Spring, Maven és tervezési minták témakörökben. 1998 óta foglalkozom objektumorientált programozással és szoftverfejlesztéssel, kiemelt szakterületem a Java és Java EE alkalmazásfejlesztés, valamint a SOA és az IoT technológiákat követem figyelemmel. Vezető fejlesztőként, architektként dolgoztam/dolgozom kormányzati, banki, telekommunikációs és energetikai fejlesztési projektekben. Szakmai blogot is írok JTechLog néven. Szerepem a Yellowroadban a hallgatók mentorálása, a Java tematika kidolgozása, tananyag-fejlesztésének koordinálása.”

Vörös Beáta, .NET mentorAz ELTE-n és a Külkereskedelmi Főiskolán végeztem; már több mint 20 éve oktatok és fejlesztek. A kezdetekben még C/C++-ban és Visual Basicben írtam a kódokat. Ezután következett egy hosszabb Java korszakom, amikor svédországi fejlesztési projektben is részt vettem. 2005-ben találkoztam először a .NET-tel, és azóta követem nyomon a fejlődését. 2007 óta vagyok Hivatalos Microsoft Trainer (MCT). Legtöbbször C# programozás, WPF, ASP.NET, ASP.NET MVC, WCF, valamint HTML5, CSS tanfolyamokon lehet velem találkozni. Az oktatások mellett a Training360 belsős fejlesztőjeként dolgozom kollégáimmal különböző projekteken A Yellowroadon belül a .NET-es szakirány szakmai kidolgozása a fő feladatom, de az alapozó HTML, CSS, Javascript tananyag fejlesztésébe is beszálltam.”

Cserkó József, Front-End mentorA Kecskeméti Főiskola GAMF karán tanultam mérnök informatikus szakon. Először autodidakta módon ismerkedtem meg a programozással, Flash animációkat és egyszerűbb weblapokat készítettem, majd saját céget alapítottam, s oktatással is elkezdtem foglalkozni. Front-End oktatóként lényeges számomra, hogy ne csak elméleti ismeretet, hanem gyakorlati tudást is átadjak azoknak, akik hallgatnak, hiszen létfontosságú, hogy a programozók az elméleti tételeket a gyakorlatba is át tudják ültetni. Fejlesztőként úgy vélem, a mi szakmánk az egyik legszebb a világon – a Yellowroad pedig remek lehetőség arra, hogy másoknak is átadjuk ezt a meglehetősen hasznos tudást.”

Kovács Viktória, pszichológus, trénerBudapesten végeztem a Károli Gáspár Református Egyetemen. Mindig is éreztem, hogy az emberek támogatása, tanítása, az egyéni készségek fejlesztése az, amiben igazán elhívatott vagyok és amiben mélyen hiszek. Szervezetfejlesztő trénerként találtam meg azt a terepet és lehetőséget, ahol ez megvalósíthatóvá vált számomra. Közel 15 éve mozgok a szervezetek világában, azóta vezetek csoportokat, dolgozok különböző projekteken, ahol a cél alapvetően mindig a változás, fejlődés, hatékonyságnövelés mind szervezeti, mind egyéni szinten. A Yellowroad program azért különleges, mert amellett, hogy junior fejlesztőket képzünk, figyelünk a hallgatókra mint egyénekre is – nem csak oktatunk, tanítunk is. A mentori csapat tagjaként az a szerepem, hogy támogassam a résztvevőket abban, hogy tudatosítsák magukban az erősségeiket és reálisan lássák a fejlesztendő területeiket is.”

Homonnai Csilla, pszichológusDebrecenben végeztem a KLTE-n mint pszichológus és pszichológia szakos tanár, ezután megszereztem egy HR szakdiplomát is. Pályafutásomat klinikai pszichológusként kezdtem, majd egy szervezet HR vezetője lettem; ekkor szerettem bele a felnőttoktatásnak azon formájába, amelyet tréningnek hívnak. Azóta folyamatosan csoportokat vezetek különböző soft skill témákban (kommunikáció, prezentáció, konfliktuskezelés, vezetőképzés, oktatóképzés, mentorálás stb.). A szerepem a Yellowroadban, hogy a hallgatók az egyéni készségeiket a lehető legjobban tudják kamatoztatni az új munkahelyükön, illetve a lehető legjobban helyt tudjanak állni, képesek legyenek igazodni az adott szervezeti kultúrához.”

Az ígéretes résztvevők kiválasztása: a felvételi folyamat

A jelentkezőknek sikeresen kell teljesíteniük már az önéletrajz megírásakor is.
Ezt követi egy online felmérés.
Az angol teszt során a potenciális hallgatók nyelvi készségei kerülnek feltérképezésre (elsőként írásban, majd később szóban is). A programozási nyelvek sajátosságaiból fakadóan és a későbbi munkák során felmerülő nemzetközi projektekben való aktív részvétel miatt legalább középfokú nyelvtudás szükséges.
Ezen kívül mérjük a logikus és analitikus gondolkodást, valamint algoritmizáló készségeket, melyekre szintén szükségük van a hallgatóknak ahhoz, hogy junior fejlesztő válhasson belőlük.
Akik a fenti teszteket sikeresen teljesítik, azoknak kommunikációs készségét, motivációit, elkötelezettségét, szóbeli angol nyelvtudását egy interjúval mérjük fel.
Aki az interjún megfelelőnek bizonyul, annak az utolsó fordulón egy többórás, szakértők (pszichológusok, trénerek, oktatók) vezetése alatt zajló Assessment Center során kell bizonyítania rátermettségét.
Csoportos feladatokon keresztül figyeljük meg a jelentkezők készségeit. Azok a jelentkezők, akik az összes fenti teszten bizonyították, hogy alkalmasak junior fejlesztői pozíció betöltésére, ráléphetnek a tanulással és elkötelezettséggel, szorgalommal kikövezett „sárga útra”, mely út számukra új karrierhez, az őket foglalkoztató cégek számára pedig hozzáértő munkaerő biztosításához vezet.